Odrywane bułki ziołowe


Odrywane bułki ziołowe

Proste, smaczne i szybkie bułeczki czosnkowo-ziołowe, idealne do grilla i na imprezę. Puszyste i mięciutkie w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz. I ten cudowny zapach podczas pieczenia….

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

300g mąki pszennej

150ml letniej wody

25ml oleju

25g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

  • Masło ziołowe:

50g masła

pół cebuli

garść natki pietruszki

garść świeżej bazylii

1-2 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka soli

 

*** Do miski wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą ***

*** Dodajemy mąkę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto – najlepiej za pomocą miksera z hakiem ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło ziołowe. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Pietruszkę i bazylię drobno siekamy ***

*** Cebulkę bardzo drobno kroimy, a czosnek przeciskamy lub rozgniatamy ***

*** Wszystko dodajemy do masła i dokładnie mieszamy ***

*** Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Za pomocą pędzelka rozprowadzamy na cieście 3/4 masła ziołowego ***

*** Ciasto z masłem zwijamy w rulon ***

*** Kroimy na 10 części ***

*** Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągłą (w miarę możliwości) bułeczkę i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu bułeczki smarujemy pozostałym masłem ziołowym. Całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby bułeczki podrosły ***

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE