Grillowane polędwiczki wieprzowe


Grillowane polędwiczki wieprzowe

Kruche, soczyste i aromatyczne mięsko z grilla przesiąknięte pyszną marynatą. Palce lizać!

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowa

ok 7-8 łyżek oliwy lub oleju

3 łyżki musztardy np.delikatesowej

3 ząbki czosnku

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

2 łyżeczki soli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka pieprzu mielonego

1 łyżeczka ostrej papryki

 

 

 

*** Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty: oliwę, musztardę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Rozbite polędwiczki mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na około 1 godziny (mięso może się marynować nawet do 24 godzin) ***

*** Po tym czasie polędwiczki krótko smażymy, na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie zielone szparagi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE