Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami


Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Och jak ja uwielbiam rolady bezowe! Często goszczą one w moim domu, robię je z różnymi owocami i różnymi kremami. Zawsze są pycha i zachwycają gości smakiem oraz wyglądem. Do tego taka rolada jest prosta i szybka w wykonaniu. Bardzo polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 śmietan fix

ok 300g truskawek

listki mięty do ozdoby

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem   (uwaga! beza jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby dosładzać śmietanki) ***

*** Śmietanę wykładamy na bezę. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Truskawki myjemy i osuszamy. 2/3 owoców kroimy na kawałki i wykładamy równomiernie na śmietanie ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką) ***

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce i listki mięty ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni **

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Olga
Olga
3 miesięcy temu

Czy można ją zrobić dzień wcześniej? Przed podaniem