Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina


Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina

Bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Kruche i soczyste mięso wieprzowe zanurzone w nieziemskim sosie winnym ze śmietanką. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa – ok 300g

100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego

100 ml śmietanki kremówki 30%

1 niewielka cebula

2 ząbki czosnku

1 mała papryczka chilli

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 2 cm ***

*** Mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pierzem ***

*** Mięso podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli oraz tymianek. Całość przez chwilę podsmażamy ***

*** Gdy mięso jest już mocno zrumienione z każdej strony dolewamy czerwone wino i gotujemy przez około trzy minuty ***

*** Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje ***

*** Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments