Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina
Bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i łatwe w wykonaniu danie. Kruche i soczyste mięso wieprzowe zanurzone w nieziemskim sosie winnym ze śmietanką. Obiad palce lizać!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa – ok 300g
100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około 2 cm ***
*** Mięso przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pierzem ***
*** Mięso podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chilli oraz tymianek. Całość przez chwilę podsmażamy ***
*** Gdy mięso jest już mocno zrumienione z każdej strony dolewamy czerwone wino i gotujemy przez około trzy minuty ***
*** Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy i całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje ***
*** Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Rewelacja. Bardzo smaczny obiadek. Napewno zrobię jeszcze nieraz
Super, bardzo się cieszę
Oszustwo. Po dolaniu czerwonego wina mieso przybralo siny kolor…. Nie wyglada tak jak na zdjeciach w przepisie….