Orzechowiec


Orzechowiec

Miodowo-orzechowe ciasto przekładane delikatną masą grysikową oraz powidłami śliwkowymi. Świetne połączenie smakowe. Ciasto najlepiej zrobić jeden, dwa dni przed podaniem, wówczas blaty zmiękną, a smaki zdążą się przegryźć.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

200g masła lub margaryny

2 jajka

2 łyżki mleka

2 łyżki miodu

150g cukru

  • Masa orzechowa:

250g orzechów włoskich

100g cukru

100g masła lub margaryny

2 łyżki miodu

  • Krem:

2 szklanki mleka

8 łyżek kaszki manny

150g cukru pudru

200g masła

  • Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych

 

 

*** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz miękkie masło lub margarynę i masę miodowo-mleczną ***

*** Całość zagniatamy razem na gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut ***

*** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok 30 x 20 cm ***

*** Przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i gotujemy przez chwilę do momentu rozpuszczenia się cukru ***

*** Całość odstawiamy do przestudzenia, a następnie wykładamy na jeden blat ciasta. Dwa blaty bez orzechów pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy ***

*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy do połączenia się składników ***

*** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową powideł śliwkowych ***

*** Na powidła wykładamy połowę kremu ***

*** Krem przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową powideł i wykładamy resztę kremu. Całość przykrywamy plackiem z orzechami ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły, a blaty zmiękły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Orzechowiec

  • Anonim

    Witam! Proszę o wskazanie jaki ma być miód, tzn. czy sztuczny czy prawdziwy, oraz czy pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem czy bez? Dziękuję.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Witam, można użyć miodu sztucznego, ale myślę, że z prawdziwym będzie smaczniejsze. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół, chyba, że pieczemy wszystkie blaty na raz wówczas należy użyć funkcji termoobiegu.