Babeczki czekoladowo-serowe


Babeczki czekoladowo-serowe

Wilgotne ciasto czekoladowe przemieszane z delikatną masą serową – niebo w ustach. Pyszne, szybki i łatwe w wykonaniu babeczki, którymi zaskoczysz zarówno gości jak i domowników. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki cukru

80g kakao

2 szklanki wody

2/3 szklanki oleju

1 łyżka octu winnego

  • Masa serowa:

250g mielonego sera twarogowego

1 jajko

50g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

szczypta soli

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy składniki mokre – wodę, olej oraz ocet winny i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki – do 3/4 wysokości foremki ***

*** Przygotowujemy masę serową: ser ucieramy z cukrami,  jajkiem i solą na jednolitą masę ***

*** Na środku każdej babeczki układamy łyżkę masy serowej ***

*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków delikatnie mieszamy masę serową z ciastem czekoladowym ***

*** W ten sposób uzyskamy piękny wzorek na wierzchu babeczek ***

*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 25-30 minut ***

*** Z podanych składników wyszło mi 21 babeczek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna Sokołowska
Gość
Anna Sokołowska

Robiłam babeczki w nocy i pomyślałam sobie ze żeby nie obudzic dzieci nie będę używała miksera i wymieszam obie masy łyżka. Masa brazowa wyszła super wiec myślę będzie ok. Mieszam zawzięcie serowa.. W lodówce twaróg klinek ale mysle co tam… Napewno wyjdą…. biała masa wyszła gesta z grudkami i cholera wie czym jeszcze zapakowałam to w foremki i do piekarnika. Babeczki mam pięknie puszyste i mięciutkie z białym sztywnym glutem w środku ale na szczęście są pyszne w smaku.
Polecam przepis i podaje instrukcje jak NIE należy tego robić.
Pozdrawiam i przepraszam ze zepsułam Pani przepis

Aska
Gość
Aska

Witam, co zamiast octu winnego? Mam tylko ten spirytisowy