Wiejskie kotlety mielone


Wiejskie kotlety mielone

Trochę inne niż tradycyjne, bo z dodatkiem kapusty, cebuli oraz natki pietruszki, ale zapewniam, że bardzo smaczne i aromatyczne. Dzięki dodatkom warzywnym mięso jest bardziej soczyste i miękkie. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 niewielka cebula

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1/4 małej główki kapusty lub kawałek większej

pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia mięsa

smalec, masło klarowane lub olej do smażenia

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę, cebulę oraz pietruszkę drobniutko siekamy ***

*** Posiekane warzywa dodajemy do mięsa i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy owalne kotleciki i lekko spłaszczamy je dłonią. Gotowe klopsy obtaczamy w bułce tartej ***

*** Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron, aż się ładnie zrumienią ***

*** Po usmażeniu kotleciki możemy ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z duszonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub buraczkami na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE