Maślane ciasto drożdżowe ze śliwkami


Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ekstra maślane, niezwykle delikatne, banalnie proste i przepyszne ciasto drożdżowe z owocami jak u babci. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

600g mąki pszennej

250ml mleka

40g drożdży

100g cukru

szczypta soli

2 jajka

100g masła

  • Kruszonka:

150g mąki

80g zimnego masła

80g cukru

  • Owoce:

ok 700g śliwek węgierek

 

 

*** Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone masło ***

*** Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry) ***

*** Mąkę z cukrem i masłem zagniatamy razem palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę  schładzamy w lodówce ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu ***

*** Całość posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka (aby ciasto zbyt mocno nie przypiekło się z wierzchu można przez połowę czasu piec tylko przy dolnej grzałce, a następnie zmienić na opcje pieczenia góra-dół ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE