Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ekstra maślane, niezwykle delikatne, banalnie proste i przepyszne ciasto drożdżowe z owocami jak u babci. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
600g mąki pszennej
250ml mleka
40g drożdży
100g cukru
szczypta soli
2 jajka
100g masła
- Kruszonka:
150g mąki
80g zimnego masła
80g cukru
- Owoce:
ok 700g śliwek węgierek
*** Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut ***
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone masło ***
*** Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry) ***
*** Mąkę z cukrem i masłem zagniatamy razem palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę schładzamy w lodówce ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy na cieście skórką do dołu ***
*** Całość posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka (aby ciasto zbyt mocno nie przypiekło się z wierzchu można przez połowę czasu piec tylko przy dolnej grzałce, a następnie zmienić na opcje pieczenia góra-dół ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ