Chrupiące smażone grzyby leśne


Chrupiące smażone grzyby leśne

Sezon na grzyby w pełni, a ja je wprost uwielbiam. Tak samo lubię je zbierać jak i jeść.  Niestety nie mogłam wybrać się w ten weekend na grzybobranie, ale zostałam hojnie obdarowana tymi darami lasu przez moją cudowną kuzynkę. Mój ulubiony sposób na przyrządzenie świeżych grzybów to smażenie ich na rumiano, dzięki czemu zyskują przepyszną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają mięciutkie i aromatyczne. Polecam!

 

 

Składniki:

Dowolna ilość świeżych grzybów leśnych

sól

mąka do obtoczenia grzybów

olej lub masło klarowane do smażenia

świeże pieczywo lub grzanki do podania

 

 

*** Grzyby oczyszczamy i płuczemy ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą (użyłam pół łyżki soli), wrzucamy do niej grzyby i obgotowujemy przez około 3 minuty ***

*** Po tym czasie grzyby odcedzamy i przelewamy czystą wodą ***

*** Do smażenia używam samych kapeluszy, ogonki odkrawam i drobno pokrojone dodaje do sosu lub zupy grzybowej. Grzyby delikatnie solimy ***

*** Kapelusze obtaczamy kolejno w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim grzyby ***

*** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż powstanie rumiana, chrupiąca skórka. Po zdjęciu z patelni grzyby odsączamy na ręczniku papierowym ***

*** Grzyby podajemy ze świeżym pieczywem albo z grzankami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE