Kotlety schabowe inaczej niż zwykle


Kotlety schabowe inaczej niż zwykle

Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik)

 

 

Składniki:

ok 3-4 plastry schabu

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanego koperku

1 płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu mielonego

1 płaska łyżeczka papryki mielonej

ok 1,5 szklanki bułki tartej

masło klarowane, olej lub smalec do smażenia

 

 

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i jogurt ***

*** Całość mieszamy na jednolitą masę i dodajemy sól, pieprz, paprykę i siekany koperek. Ponownie mieszamy ***

*** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy ***

*** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką. U mnie surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Kotlety mięciutkie i soczyste. Polecam