Chłopski garnek z fasolką


Chłopski garnek z fasolką

Dziś mamy pierwszy dzień jesieni, więc przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający obiad. Polecam zatem sycącą i aromatyczną zupę z fasolką, pomidorami, ziemniakami i kiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną.

 

 

Składniki:

40dkg fasolki Piękny Jaś

2 wędzone kiełbasy

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

2 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)

100ml przecieru pomidorowego

Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, liść laurowy, 1 łyżeczka cukru

1,5 -2  litra wody

 

 

*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***

*** Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść laurowy, majeranek, paprykę mieloną, chilli oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy ***

*** Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około pół godziny ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ***

*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy (poza sezonem możemy dodać pomidory z puszki) ***

*** Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny ***

*** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni ***

*** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy ***

*** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
elis
Gość
elis

idealne danie na jesien

Lidia Kask
Gość
Lidia Kask

Tak zwana fasola po bretońsku,po co ziemniaki skoro do pieczywa.