Karkówka po flisacku


Karkówka po flisacku

Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze.  To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

1/3 główki kapusty

3-4 ziemniaki

1 marchew

1/2 cebuli

1/2 czerwonej papryki

1/2 cukinii

10dkg boczku wędzonego

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz majeranek

1/2 szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i majerankiem ***

*** Musztardę mieszamy z miodem i przeciśniętym czosnkiem. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i odkładamy na minimum pół godziny, aby przeszło przyprawami. Po tym czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego ***

*** Na kapuście układamy podsmażone mięso ***

*** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry ***

*** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie ***

*** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy ***

*** Całość posypujemy solą i pieprzem ***

*** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180’C i pieczemy przez 1,5 godziny ***

*** Po tym czasie potrawę odkrywamy i podpiekamy jeszcze 15 minut, aby warzywa się zrumieniły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Karkówka po flisacku

  • Anonim

    czy zamiast białej kapusty można dodać kiszoną? jeśli tak to jak długo trzeba trzymac potrawę w piekarniku ? Proszę o pilną odpowiedź 🙂

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Można dać kiszoną kapustę, potrawa będzie nieco inaczej smakować, ale myślę, że również będzie bardzo smaczna. Kapustę proszę wypłukać i pokroić przed dodaniem. Nie zmieniałabym czasu pieczenia, gdyż mięso musi zmięknąć.