Chrupiące nuggetsy z indyka
Delikatne i soczyste mięso z indyka zanurzone w chrupiącym cieście jogurtowym. Pyszna przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim, a szczególnie dzieciom. Nuggetsy możemy podać z frytkami i surówką.
Składniki:
ok 0,5 kg filetu z indyka
- Ciasto:
150g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki mąki
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli
- Dodatkowo:
1 szklanka mąki
ok 1,5 – 2 szklanki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***
*** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt, mąkę oraz przyprawy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Indyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki ***
*** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące ***
*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Zawsze uważałam mięso z indyka za mdłe. Być może nigdy nie potrafiłam go odpowiednio doprawić. Ale zrobiłam te nuggetsy i są rewelacyjne. Moje dzieci uwielbiają nuggetsy i bardzo często je robię z mięsa drobiowego.