Karmelowa Princessa
Lekkie, kokosowo-karmelowe ciasto przełożone delikatnym kremem budyniowym. Pyyyszne!
Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarze 26 x 26 centymetrów.
Składniki:
- Ciasto:
6 białek
szczypta soli
200g wiórków kokosowych
100g cukru
50g płatków migdałowych
3 wafle Princessa kokosowa (po 37g)
- Krem:
2 szklanki mleka
6 żółtek
300g śmietany 30%
60g cukru
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220g masła lub margaryny
- Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 puszka masy kajmakowej 400g
2 wafelki Princessa kokosowa
*** Przygotowujemy ciasto: wafelki oraz płatki migdałowe drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na gęstą pianę ***
*** Dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone lub posiekane wafelki z migdałami. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy szpatułką ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 26×26 cm) ***
*** Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170’C. Studzimy ***
*** W międzyczasie przygotowujemy krem: w 3/4 szklanki mleka mieszamy żółtka oraz obie mąki, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz ze śmietanką i cukrem. Do gotującego się mleka (musi zacząć kipieć) wlewamy roztwór mączny. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ***
*** Na cieście rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na kremie układamy biszkopty, pozostawiając małe odstępy między nimi ***
*** W szparach pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Na to wykładamy resztę kremu budyniowego ***
*** Wierzch ciasta obsypujemy posiekanymi wafelkami ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, lub na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis pochodzi ze strony ” Z miłości do słodkości”
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Witam
Odkąd „odkryłam” Twojego bloga, stał się dla mnie kopalnią pomysłów. Chciałabym potraktować przepis na to ciasto jako bazę i zmienić smak na niekokosowy. Pomysł jest super, ale rodzina nie lubi kokosów. Smak Princessy łatwo zastąpić innym, ale wiórki to co innego. Dać orzechy, migdały czy może zostawić, bo zginą w całości ciasta?