Karmelowa Princessa


Karmelowa Princessa

Lekkie, kokosowo-karmelowe ciasto przełożone delikatnym kremem budyniowym. Pyyyszne!

Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarze 26 x 26 centymetrów.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 białek

szczypta soli

200g wiórków kokosowych

100g cukru

50g płatków migdałowych

3 wafle Princessa kokosowa (po 37g)

  • Krem:

2 szklanki mleka

6 żółtek

300g śmietany 30%

60g cukru

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

220g masła lub margaryny

  • Dodatkowo:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

1 puszka masy kajmakowej 400g

2 wafelki Princessa kokosowa

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: wafelki oraz płatki migdałowe drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na gęstą pianę ***

*** Dodajemy wiórki kokosowe oraz zmielone lub posiekane wafelki z migdałami. Całość dokładnie ale delikatnie mieszamy szpatułką ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja ma wymiary 26×26 cm) ***

*** Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170’C. Studzimy ***

*** W międzyczasie przygotowujemy krem: w 3/4 szklanki mleka mieszamy żółtka oraz obie mąki, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz ze śmietanką i cukrem. Do gotującego się mleka (musi zacząć kipieć) wlewamy roztwór mączny. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ***

*** Na cieście rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Na kremie układamy biszkopty, pozostawiając małe odstępy między nimi ***

*** W szparach pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Na to wykładamy resztę kremu budyniowego ***

*** Wierzch ciasta obsypujemy posiekanymi wafelkami ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, lub na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

Przepis pochodzi ze strony ” Z miłości do słodkości”

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gumbee
Gość
gumbee

Witam
Odkąd „odkryłam” Twojego bloga, stał się dla mnie kopalnią pomysłów. Chciałabym potraktować przepis na to ciasto jako bazę i zmienić smak na niekokosowy. Pomysł jest super, ale rodzina nie lubi kokosów. Smak Princessy łatwo zastąpić innym, ale wiórki to co innego. Dać orzechy, migdały czy może zostawić, bo zginą w całości ciasta?