Wielkanocna babka drożdżowa z makiem


Wielkanocna babka z makiem

Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

4g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

25g cukru

1 jajko

60g masła

  • Nadzienie:

ok. 400g masy makowej z puszki

  • Dodatkowo:

Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka

bułka tarta do posypania foremki

lukier do polania ciasta

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***

*** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon ***

*** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut ***

*** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

5
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam.W przepisie podane jest tylko jajko,w dalszej części również żółtko.Nie mniej jednak przepis super,babka znakomitą jak wiele innych ciast,które piekłam Pozdrawiam serdecznie.Ola

Magdalena
Gość
Magdalena

Zrobiłam to ciasto i muszę powiedziedzić, że jest super! Smakuje jak najlepszy makowiec, a wygląda jak piękna babeczka. Świetny pomysł. Upiekłam dwa ciasta za jednym razem – z podwójnej porcji ciasta (wyszła mi na to jedna puszka maku), drugie zrobiłam w formie zwykłego makowca bo nie miałam drugiej foremki na babkę i też wyszło super 🙂

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Przepisy Pani robią furoręco dziennie patrzę czy sa jakies nowości i od razu zabieram sie do roboty.Dzieki Pani przepisom nauczylam się gotowac a gosci zaskakuje pysznosciami.