Wielkanocna babka drożdżowa z makiem


Wielkanocna babka z makiem

Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

4g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

25g cukru

1 jajko

60g masła

  • Nadzienie:

ok. 400g masy makowej z puszki

  • Dodatkowo:

Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka

bułka tarta do posypania foremki

lukier do polania ciasta

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***

*** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon ***

*** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut ***

*** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Witam.W przepisie podane jest tylko jajko,w dalszej części również żółtko.Nie mniej jednak przepis super,babka znakomitą jak wiele innych ciast,które piekłam Pozdrawiam serdecznie.Ola

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Zrobiłam to ciasto i muszę powiedziedzić, że jest super! Smakuje jak najlepszy makowiec, a wygląda jak piękna babeczka. Świetny pomysł. Upiekłam dwa ciasta za jednym razem – z podwójnej porcji ciasta (wyszła mi na to jedna puszka maku), drugie zrobiłam w formie zwykłego makowca bo nie miałam drugiej foremki na babkę i też wyszło super 🙂

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Przepisy Pani robią furoręco dziennie patrzę czy sa jakies nowości i od razu zabieram sie do roboty.Dzieki Pani przepisom nauczylam się gotowac a gosci zaskakuje pysznosciami.