Tulipan – babka na białkach
Lekka babka składająca się z czterech kolorów i przyrządzona wyłącznie na białkach jaj – bez użycia żółtek. Po przecięciu ciasta ukazuje się piękny tulipanowy wzorek. Babka jest bardzo smaczna i efektownie wygląda. Polecam!
Składniki:
7 białek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy
1/2 szklanki maku
- Dodatkowo:
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Polewa czekoladowa
*** Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści ***
*** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do białek. Wlewamy olej oraz wodę i całośc dokładnie mieszamy łyżką ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy ***
*** Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy ***
*** Do trzeciej części ciasta dodajemy kisiel ***
*** Do ostatniej części dodajemy suchy mak ***
*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą ***
*** Do foremki wlewamy po kolei kolorowe ciast – kolejność bez znaczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-45 minut – do tak zwanego suchego patyczka ***
*** Po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki i oblewamy polewą czekoladową ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA Z BIAŁEK PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Czy do tej babki ma być zwykły surowy mak wcześniej nie moczony?
Tak, dodajemy suchy mak prosto z paczki.