Tulipan – babka na białkach


Tulipan – babka na białkach

Lekka babka składająca się z czterech kolorów i przyrządzona wyłącznie na białkach jaj – bez użycia żółtek. Po przecięciu ciasta ukazuje się piękny tulipanowy wzorek. Babka jest bardzo smaczna i efektownie wygląda. Polecam!

 

 

Składniki:

7 białek

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

4 łyżki wody

2 łyżki kakao

1 kisiel truskawkowy

1/2 szklanki maku

  • Dodatkowo:

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Polewa czekoladowa

 

 

 

*** Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż całkowicie się rozpuści ***

*** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do białek. Wlewamy olej oraz wodę i całośc dokładnie mieszamy łyżką ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy ***

*** Do drugiej części dodajemy kakao, mieszamy ***

*** Do trzeciej części ciasta dodajemy kisiel ***

*** Do ostatniej części dodajemy suchy mak ***

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy bułką tartą ***

*** Do foremki wlewamy po kolei kolorowe ciast – kolejność bez znaczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-45 minut  – do tak zwanego suchego patyczka ***

*** Po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki i oblewamy polewą czekoladową ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Tulipan – babka na białkach