Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami
Ciekawy pomysł na słodko-kwaśne koreczki śledziowe z chrupiącymi orzeszkami i aromatycznymi suszonymi pomidorkami. Jest to naprawdę pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na imprezowym jak i na świątecznym stole. Polecam!
Składniki:
5 filetów śledziowych w oleju (lub wymoczonych matiasów)
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki octu winnego
pół szklanki orzechów włoskich
*** Śledzie kroimy w kostkę lub w paseczki (paseczki możemy później zawinąć w koreczki) ***
*** Cebulę kroimy w piórka, układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem ***
*** Do ciepłej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód i mieszamy ***
*** Suszone pomidory kroimy w kosteczkę ***
*** Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy przez chwile na suchej patelni ***
*** Do cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory razem z olejem ze słoiczka, dodajemy ocet, orzechy oraz śledzie, mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni ***
*** Paseczki śledzi możemy zawinąć i spiąć wykałaczkami tworząc koreczki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ