Snikers bez pieczenia


Snikers bez pieczenia

Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam!

 

 

Składniki:

około 30 sztuk kakaowych herbatników

około 40 sztuk słonych krakersów

1 puszka masy kajmakowej

1 szklanka orzechów włoskich

  • Składniki na krem:

4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru)

1/2 szklanki cukru

1 litr mleka

1 kostka masła (200g)

 

 

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26/21cm) ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć kipieć zanim dodamy masę budyniową!), cały czas mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy ***

Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na trzy części. Pierwszą część kremu wykładamy na kakaowe herbatniki ***

*** Na kremie układamy warstwę słonych krakersów ***

*** Na krakersach wykładamy kolejną warstwę kremu i całość przykrywamy kakaowymi herbatnikami ***

*** Następnie wykładamy  resztę kremu i kolejną warstwę słonych krakersów ***

*** Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową. Puszkę z masą możemy wcześniej umieścić na kilka minut w ciepłej wodzie, aby lepiej się rozsmarowywała ***

*** Orzechy włoskie siekamy i obsypujemy nimi wierzch ciasta ***

*** Ciast wstawiamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kokosanka
kokosanka
1 rok temu

pyyyyycha…. 🙂

okularnicawkapciach
1 rok temu

bardzo lubię to ciasto, i nie wiem czemu jeszcze go nie robiłam 🙂