Ciasto Zielone Jabłuszko


Ciasto Zielone Jabłuszko

Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem!

Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy 😉

 

Składniki:

  • BISZKOPT:

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Masa jabłkowa:

4 zielone galaretki agrestowe

1,2 litra wrzątku

5 dużych jabłek

pół cytryny

  • Masa śmietanowa:

400ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan fixy

pół czekolady deserowej

1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach  24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tarkę co jakiś czas smarujemy cytryną aby jabłka nie ciemniały ( ścierałam jabłka do miski w której znajdowała się niewielka ilość galaretki aby uniknąć ciemnienia owoców) ***

*** Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Aby galaretka szybciej zaczęła tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto ***

*** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę ***

*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***

*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***

*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę,  przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

11 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Super! Ciasto wyszło wyśmienite .dziękuje za przepis.polecam!

Dorota
Dorota
1 rok temu

Czy biszkopt nie jest za suchy wylewając na niego od razu galaretkę a nie nasączając go czymś?

Angelika Samborska
Angelika Samborska
1 rok temu

w jakiej ilosci wody dajemy galaretki ?

Wioletta Izydorek Guzek
Wioletta Izydorek Guzek
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto, pięknie wygląda… Ale biszkopt robiłam swój no ten nie ma proszku do pieczenia więc nie wiem jak by wyszedł..

Kasia
Kasia
1 rok temu

Bardzo smaczne ciasto, a do tego pięknie wygląda na stole 🙂 Wszyscy podziwiali 🙂

Elżbieta
Elżbieta
2 lat temu

Zrobiłam. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Rodzina zachwycona.

Iwonka
Iwonka
2 lat temu

Robię takie ciasto ale jabłka wrzucam do goracej galaretki. Ciasto pyszne.

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności .Super blog.