Ciasto Zielone Jabłuszko


Ciasto Zielone Jabłuszko

Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem!

Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy 😉

 

Składniki:

  • BISZKOPT:

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Masa jabłkowa:

4 zielone galaretki agrestowe

1,2 litra wrzątku

5 dużych jabłek

pół cytryny

  • Masa śmietanowa:

400ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan fixy

pół czekolady deserowej

1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach  24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tarkę co jakiś czas smarujemy cytryną aby jabłka nie ciemniały ( ścierałam jabłka do miski w której znajdowała się niewielka ilość galaretki aby uniknąć ciemnienia owoców) ***

*** Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Aby galaretka szybciej zaczęła tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto ***

*** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę ***

*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***

*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***

*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę,  przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Elżbieta
Gość
Elżbieta

Zrobiłam. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Rodzina zachwycona.

Iwonka
Gość
Iwonka

Robię takie ciasto ale jabłka wrzucam do goracej galaretki. Ciasto pyszne.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności .Super blog.