Ciasto Zielone Jabłuszko
Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem!
Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy 😉
Składniki:
- BISZKOPT:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa jabłkowa:
4 zielone galaretki agrestowe
1,2 litra wrzątku
5 dużych jabłek
pół cytryny
- Masa śmietanowa:
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
pół czekolady deserowej
1/4 szklanki mleka
*** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach 24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***
*** Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tarkę co jakiś czas smarujemy cytryną aby jabłka nie ciemniały ( ścierałam jabłka do miski w której znajdowała się niewielka ilość galaretki aby uniknąć ciemnienia owoców) ***
*** Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Aby galaretka szybciej zaczęła tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto ***
*** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę ***
*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***
*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***
*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę, przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Witam na aka blachę jest ciasto
Tego wrzątkundongalaretki ma być 0,5 litra czy 1litr i 200ml?
Super! Ciasto wyszło wyśmienite .dziękuje za przepis.polecam!
Czy biszkopt nie jest za suchy wylewając na niego od razu galaretkę a nie nasączając go czymś?
Biszkopt jest dość suchy. Myślę, że można go dodatkowo nasączyć.
w jakiej ilosci wody dajemy galaretki ?
Galaretki rozpuszczamy w 1,2 litra wrzątku, tak jak jest to napisane w składnikach
Bardzo dobre ciasto, pięknie wygląda… Ale biszkopt robiłam swój no ten nie ma proszku do pieczenia więc nie wiem jak by wyszedł..
Bardzo smaczne ciasto, a do tego pięknie wygląda na stole 🙂 Wszyscy podziwiali 🙂
Zrobiłam. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Rodzina zachwycona.
Robię takie ciasto ale jabłka wrzucam do goracej galaretki. Ciasto pyszne.
Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności .Super blog.
Bardzo dziękuje za uznanie, jest mi niezmiernie miło 🙂