Karkówka duszona w cebuli


Karkówka duszona w cebuli

Krucha, soczysta i bardzo aromatyczna karkówka duszona w cebuli to ciekawy pomysł na pyszny niedzielny obiad. Do tak przygotowanego mięska możemy podać kaszę i ogórki kiszone lub małosolne. Będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie 😉

 

 

Składniki:

ok. 1 kg karkówki wieprzowej

4 cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona

olej do smażenia

1/2 szklanki bulionu lub wody

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Usmażone mięso zdejmujemy z patelni a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Cebulę dusimy przez kilka minut pod przykryciem – do zeszklenia ***

*** Następnie na patelnie z powrotem dokładamy mięso ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa ***

*** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Robiłam leniwe zrazy na rodzinną impreze polecam wszystkim smakowały skorzystam z innych przepisów są fajne