Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne!


Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne!

Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z  bloga Passionfruit.

 

 

Składniki:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki)

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

16g cukru waniliowego

ok. 0,5 kg śliwek węgierek

 

Na kruszonkę: masło, 4 łyżki cukru, mąka

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Jajka ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch. Wlewamy 3/4 roztopionego i wystudzonego masła (1/4 zostawiamy do kruszonki), mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto ***

*** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru oraz mąkę i rozcieramy palcami. Dodajemy tyle mąki aby podczas rozcierania wytworzyła nam się kruszonka, czyli suche, rozdzielające się grudki ***

*** Ciasto posypujemy kruszonką ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C prze około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ