Ciasto Rajski ptak
Bajeczny w wyglądzie i przepyszny w smaku serniczek na zimno udekorowany ptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od razu bardzo mi się spodobał, jednak moją wersję troszkę zmodyfikowałam. Między innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam!
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na masę serową:
500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)
1/4 szklanki cukru pudru
1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki śmietanki 30%
Masa kokosowa:
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki wody
1 opakowanie ptasiego mleczka
*** BISZKOPT. Wszystkie składniki na biszkopt wyciągamy wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie blaszka o wymiarach 24×24) wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 30 minut ***
*** Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przecinamy go na dwa blaty ***
*** MASA SEROWA. Galaretkę malinową rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Pół szklanki śmietanki ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder i zmielony ser, wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i wszystko dokładnie razem mieszamy ***
*** Kiedy masa serowa zacznie tężeć wylewamy około 1/3 masy na biszkopt. Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim ***
*** Na ptasie mleczko wylewamy resztę masy, wygładzamy i przykrywamy drugą połową biszkoptu ***
*** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta i całość wkładamy do lodówki. W tym czasie niebieską galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy i następnie delikatnie wylewamy na ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Za trzesto pojawia się
Czy zamiast sera twaróg może być mascarpone?