Pizza Jak W Pizza Hut!

Pizza jak z restauracji

Pizza Jak W Pizza Hut!

Często robię domową pizze, ponieważ bardzo ją lubimy. W poszukiwaniu idealnego ciasta natknęłam się na blog „w mące ubrudzonego” Olka- domowa.pizza. Bardzo mi się tam spodobało, od razu można spostrzec, że autor wie co robi i jest w tym dobry. A robi super pizze.  Przepisy Olka są bardzo szczegółowo i dokładnie opisane, także ciężko coś sknocić :)) Mnie zainteresowało ciasto na pizze jak z pizza hut. Wieki nie byłam w tej restauracji i już nawet dokładnie nie pamiętam jak smakuje tamtejsza pizza, pamiętam tylko że, jest mega dobra. I ta z przepisu Olka też taka jest, wypróbowałam i potwierdzam :)) Mój przepis zawiera bardzo drobne modyfikacje i uproszczenia ale głównie wzorowałam się na przepisie z blogu domowa.pizza 🙂

Domowa pizza jak w Pizza Hut

Pyszna domowa pizza jak w restauracji

Składniki:

4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)

1/4 kostki drożdży (25 gramów)

5 łyżek oliwy

około 1,5 szklanki wody

szczypta cukru

łyżka soli

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Myślę, że dobrą metodą jest włożenie szklanki z rozczynem do miski w której będziemy później robić ciasto na pizze, ponieważ gdy roztwór wyrośnie zbyt mocno, zwyczajnie przeleci do miski ***

Zaczyn do ciasta na pizza

*** Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta ***

Zaczyn na ciasto podwoił swoją objętość

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ważne jest aby jak najbardziej „napowietrzyć” ciasto- należy zarabiać ciasto od zewnątrz do środka. Podczas gdy zagarniamy ciasto z zewnątrz do środka ugniatamy je dodając w między czasie wodę (zimną). Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Jeśli ciasto nie lepi się do rąk ale ma zwartą konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwę ***

Ciasto na pizze

*** Olek z bloga domowa.pizza proponuje różne wersje czasowe wyrastania ciasta, ponoć najlepiej jest gdy wyrobione ciasto wstawimy na 24 godziny do lodówki do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na 3 kulki a następnie kulki umieszczamy w lodówce na kolejne 24 godziny.

Ja jednak nie czekałam aż tyle czasu i wybrałam inną opcję: wyrobione ciasto włożyłam do lodówki na 2-3 godziny, następnie ponownie je wyrobiłam i podzieliłam na 3 kulki (z których powstaną 3 pizze). Kulki umieściłam w lodówce gdzie leżały do kolejnego dnia. Ciasto w lodówce przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, który można dodatkowo owinąć folią ***

Ciasto na pizze podzielone na części

*** Po wyjęciu ciasta (kulek) z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 5-10 mm, średnica pizzy powinna wynosić mniej więcej 30 cm. Ciasto na pizze jak z pizza hut powinno być dużo grubsze niż przeciętna znana nam pizza na cienkim spodzie. Rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną oliwą blachę na której będziemy je piec (dobrze jest ciasto umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas upieczona pizza ładnie odejdzie i nie przyklei nam się do blachy) ***

Rozwałkowane ciasto na pizze

*** Ciasto smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Jeśli nie mamy akurat zbyt ciepło w mieszkaniu, idealnym ciepłym miejscem na wyrastanie ciasta będzie piekarnik, który nagrzejemy wcześniej do temperatury 50’C i wyłączymy. Następnie umieszczamy w nim blachę z ciastem i ani się obejrzymy jak pięknie nam wyrośnie- nawet szybciej niż w pół godziny ***

Wyrośnięte ciasto na pizze

*** Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i wykładamy ulubione dodatki ***

Pizza z ulubionymi dodatkami

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220-250 „C (im wyższa tym lepiej). Wkładamy pizze i pieczemy około 5-8 minut (UWAGA! – cały czas pilnujemy/doglądamy ponieważ pizza szybko może się przypalić) ***

Gotowa pizza po wyjęciu z piekarnika

Pyszna domowa pizza szybko znika