Ciasto murzynek
Prosty, klasyczny i sprawdzony przepis na ciemne ciasto przekładane dżemem i polane polewą czekoladową – zawsze się udaję 🙂
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony dżem, konfitura lub powidła do przełożenia
Najpierw w małym garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Z otrzymanej polewy czekoladowej odlewamy około pół szklanki aby później polać nią upieczone ciasto
![]()
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę i pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C
![]()
Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części i przekładamy ulubionym dżemem albo powidłami
![]()
Na wierzchu ciasto polewamy pozostawioną polewą czekoladową
Tak prezentuje się ciasto z dżemem popularnie zwane „murzynek” wykonane według mojego przepisu
![]()
*** Smacznego :)***
Polecam również:
Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe
Top 25 najlepszych przepisów na ciasta
Pyszny murzynek