Roladki Prestige w aromatycznym sosie
Jeśli szukasz pomysłu na efektowny, a jednocześnie prosty obiad, to te faszerowane roladki z mięsa mielonego w sosie będą strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso, aromatyczny farsz z warzyw, boczku i pieczarek oraz delikatny, kremowy sos tworzą połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.
Roladki wyglądają bardzo apetycznie, pięknie się prezentują na talerzu i smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po odgrzaniu. To danie idealne na rodzinny obiad, przyjęcie czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Podawaj je z ziemniaczanym purée, ryżem lub kaszą – a całość udekoruj świeżymi ziołami. Gwarantuję, że roladki nikną z talerzy w mgnieniu oka!
![]()
Składniki:
- ok 800g mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
- ok 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
Farsz:
- 10 dkg boczku wędzonego
- kilka pieczarek (5-6 sztuk)
- 1 cebula
- 1 niewielka marchew
- pół małej cukinii
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 6-8 łyżeczek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp
- 1/3 szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
- 1 łyżka siekanej zieleniny (np. pietruszka, koperek)
PRZEPIS:
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do roladek. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek wędzony.
![]()
Gdy boczek się wytopi dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy wszystko mieszając, aż grzyby się zrumienią.
![]()
Zrumieniony boczek z pieczarkami przekładamy na talerz, a na patelnie dodajemy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
![]()
Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew i cukinię.
![]()
Całość delikatnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia.
![]()
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.
Mięso dzielimy na 6-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce. Na mięsie rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego.
![]()
Na mięsie układamy porcje farszu warzywnego, a na nim układamy porcje pieczarek podsmażonych z boczkiem.
![]()
Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Dłonie najlepiej posmarować delikatnie olejem, aby łatwiej formowało się mięso. Gotowe roladki dokładnie obtaczamy w mące.
![]()
Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt.
![]()
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim roladki z każdej strony na mocno rumiano. Smażymy krótko ale na dużej mocy palnika, często obracając mięso, tak aby obsmażyć mocno roladki z każdej strony, wówczas mięso nie będzie otwierać nam się podczas duszenia w bulionie.
![]()
Następnie wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu, aż większość wina wyparuje. Dolewamy bulion, dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki.
![]()
Na koniec wyjmujemy na chwilę roladki z patelni, a sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
![]()
Dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę. Na koniec posypujemy świeżą siekaną zieleniną, u mnie jest to natka pietruszki.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)