Matiasy w warzywach - 81572881 3C48 4C95 8B24 BE9CD98013F7

Matiasy w warzywach

Matiasy w warzywach

Idealne na przekąskę, zarówno imprezową, jak i na co dzień. Śledzie matiasy z warzywami w oleju podaje się na zimno. Doskonale smakują z pieczywem, zwłaszcza świeżym chlebem, który można maczać w aromatycznym oleju. Mogą stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do sałatek, a nawet element tradycyjnej kolacji wigilijnej.

 

Matiasy w warzywach - 81572881 3C48 4C95 8B24 BE9CD98013F7

 

Składniki:

Śledzie matiasy – 8 sztuk

1 czerwona cebula

2-3 ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

pół słoiczka marynowanych grzybków (np podgrzybki, pieczarki)

pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie olejowej

opcjonalnie oliwki czarne lub zielone

oliwa lub olej rzepakowy – ile potrzeba

 

 

Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w 3-4 centymetrowe plastry

Matiasy w warzywach - IMG 9626

Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę lub w paseczki, a cebulę w piórka

Matiasy w warzywach - IMG 9628

W głębokim naczyniu układamy warstwowo, najpierw połowę śledzi i połowę warzyw

Matiasy w warzywach - IMG 9629

Dodajemy połowę grzybków i pokrojonych na plasterki pomidorów oraz opcjonalnie oliwki.

Matiasy w warzywach - IMG 9630

Następnie układamy drugą warstwę składników i zalewamy całość olejem lub oliwą. Całość zakrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Matiasy w warzywach - 81572881 3C48 4C95 8B24 BE9CD98013F7

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry