Kurczak po chińsku
Bardzo szybki, łatwy w przygotowaniu i smaczny obiad a’la chińszczyzna. Jego przygotowanie powinno zająć nie całe 30 minut a jest naprawdę dobry, polecam wypróbować :). Kurczak po chińsku, według mojego przepisu najlepiej podać z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- Mrożona mieszanka chińska z grzybami mun
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
- 2 woreczki ryżu
- Olej do smażenia
Na początek mięso należy pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką i wymieszać.
![]()
![]()
Następnie podsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor ciągle mieszając.
![]()
Dodać warzywa i podsmażać na delikatnym ogniu aż zmiękną.
![]()
Na koniec danie należy doprawić do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem oraz papryką.
![]()
Polecam również:
Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami
![]()
Wieprzowina po chińsku z ananasem
![]()
Czosnek! Gdzie jest czosnek? Musi być obowiązkowo. Ja curry dodaję do kurczaka. A ma Pani na jakiś pomysł na sosik do tego dania? Bo danie wychodzi suche, a te kupne sosy są wstrętne.