Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1559

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej

Jeśli lubisz soczyste mięso w chrupiącej otoczce i o wyrazistym smaku, to te kotlety drobiowe w cieście czosnkowym i panierce z pewnością Cię zachwycą! Delikatne filety z kurczaka zanurzone w aksamitnym, lekko pikantnym cieście, a następnie obtoczone w chrupiącej panierce, tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć.

To danie idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z bliskimi – prostota wykonania idzie tu w parze z rewelacyjnym smakiem. Kotlety są miękkie w środku, a na zewnątrz cudownie złociste i pachnące. Doskonale komponują się z ziemniaczkami, frytkami lub lekką sałatką.

 

Kotleciki drobiowe

 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • ok 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Przyprawy:sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

 

PRZEPIS:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt grube plastry.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1554

Rozkładamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy (nie za cienko).

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1555

Do miski przekładamy składniki marynaty: jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli i słodkiej papryki oraz po dużej szczypcie pieprzu i ostrej papryki.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1556

Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż marynata będzie jednolita.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1557

Rozbite wcześniej filety przekładamy do miski z marynatą i delikatnie mieszamy, tak aby mięso dobrze pokryło się ciastem. Całość odkładamy na minimum 1 godzinę, ale możemy także zostawić w lodówce do następnego dnia.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1558

Po tym czasie fileciki delikatnie wyjmujemy z marynaty za pomocą widelca (nie zdejmujemy marynaty z mięsa) i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1551

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy panierowane kotleciki. Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do mocnego zrumienienia.

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 1553

Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Chrupiąca panierka

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Domowe kotleciki w panierce czosnkowo-jogurtowej - IMG 8380

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry