Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 9968

Roladki Prestige w aromatycznym sosie

Roladki Prestige w aromatycznym sosie

Jeśli szukasz pomysłu na efektowny, a jednocześnie prosty obiad, to te faszerowane roladki z mięsa mielonego w sosie będą strzałem w dziesiątkę! Soczyste mięso, aromatyczny farsz z warzyw, boczku i pieczarek oraz delikatny, kremowy sos tworzą połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Roladki wyglądają bardzo apetycznie, pięknie się prezentują na talerzu i smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po odgrzaniu. To danie idealne na rodzinny obiad, przyjęcie czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Podawaj je z ziemniaczanym purée, ryżem lub kaszą – a całość udekoruj świeżymi ziołami. Gwarantuję, że roladki nikną z talerzy w mgnieniu oka! 

 

Roladki wieprzowe

 

Składniki:

  • ok 800g mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
  • ok 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 10 dkg boczku wędzonego
  • kilka pieczarek (5-6 sztuk)
  • 1 cebula
  • 1 niewielka marchew
  • pół małej cukinii
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 6-8 łyżeczek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp
  • 1/3 szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
  • 1 łyżka siekanej zieleniny (np. pietruszka, koperek)

 

PRZEPIS:

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do roladek. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek wędzony.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - D53AE52F 4163 4312 BA49 FCC075B7DF2D scaled e1759910532219

Gdy boczek się wytopi dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy wszystko mieszając, aż grzyby się zrumienią.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - 3620D94F 8F63 48B0 A4C7 66414A1D736E scaled e1759910624973

Zrumieniony boczek z pieczarkami przekładamy na talerz, a na patelnie dodajemy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 3847 scaled e1759910776697

Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew i cukinię.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 5218 scaled e1759910850964

Całość delikatnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Odkładamy do przestudzenia.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 5219 scaled e1759910938441

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 1153 scaled e1759911153490

Mięso dzielimy na 6-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce. Na mięsie rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 5221 scaled e1759911342714

Na mięsie układamy porcje farszu warzywnego, a na nim układamy porcje pieczarek podsmażonych z boczkiem.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 0004 e1759911441960

Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Dłonie najlepiej posmarować delikatnie olejem, aby łatwiej formowało się mięso. Gotowe roladki dokładnie obtaczamy w mące.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 3354 scaled e1759911536433

Następnie ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 0007

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim roladki z każdej strony na mocno rumiano. Smażymy krótko ale na dużej mocy palnika, często obracając mięso, tak aby obsmażyć mocno roladki z każdej strony, wówczas mięso nie będzie otwierać nam się podczas duszenia w bulionie.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 9979

Następnie wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy na dużym ogniu, aż większość wina wyparuje. Dolewamy bulion, dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 0012

Na koniec wyjmujemy na chwilę roladki z patelni, a sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - IMG 5254 scaled e1759912223508

Dokładamy ponownie roladki, delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę. Na koniec posypujemy świeżą siekaną zieleniną, u mnie jest to natka pietruszki.

Przepis na roladki mielone

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Roladki Prestige w aromatycznym sosie - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry