Zrazy zamojskie z mięsa mielonego
Kruche i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym, ciemnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
ok 1kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
2 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka mąki do obtoczenia zrazów
olej do smażenia
- Farsz:
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1/4 małej główki kapusty
2 łyżki siekanego koperku
*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na średniej mocy palnika ***
*** Gdy boczek zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy i podsmażamy razem ***
*** Po kilku minutach, jak kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odkładamy całość do wystudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek ***
*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***
*** Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące ***


*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***
*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając zrazy ***
*** Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy sos sojowy, mieszamy. Całość zaciągamy: 1/3 szklanki wody mieszamy z 1 łyżką mąki, wlewamy na patelnie, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***
*** Następnie do sosu dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Roladki ponownie dodajemy na patelnie, obtaczamy w sosie i podgrzewamy przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ