Zrazy zamojskie z mięsa mielonego


Zrazy zamojskie z mięsa mielonego

Kruche i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym, ciemnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

ok 1kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowiny i wieprzowiny)

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

2 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 szklanka mąki do obtoczenia zrazów

olej do smażenia

  • Farsz:

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

1/4 małej główki kapusty

2 łyżki siekanego koperku

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na średniej mocy palnika ***

*** Gdy boczek zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy i podsmażamy razem ***

*** Po kilku minutach, jak kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odkładamy całość do wystudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek ***

*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące ***

*** Obtoczone roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***

*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając zrazy ***

*** Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy sos sojowy, mieszamy. Całość zaciągamy: 1/3 szklanki wody mieszamy z 1 łyżką mąki, wlewamy na patelnie, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Następnie do sosu dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Roladki ponownie dodajemy na patelnie, obtaczamy w sosie i podgrzewamy przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE