Zrazy zamojskie z mięsa mielonego
Kruche i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym, ciemnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
![]()
Składniki:
ok 1kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowiny i wieprzowiny)
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
2 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka mąki do obtoczenia zrazów
olej do smażenia
- Farsz:
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1/4 małej główki kapusty
2 łyżki siekanego koperku
![]()
Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na średniej mocy palnika
![]()
Gdy boczek zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz grubo poszatkowaną kapustę
![]()
Mieszamy i podsmażamy razem
![]()
Po kilku minutach, jak kapusta zmięknie, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odkładamy całość do wystudzenia
![]()
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku
![]()
Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa
![]()
Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek
![]()
Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu
![]()
Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki
![]()
Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony
![]()
Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając zrazy
![]()
Po tym czasie mięso na chwilę przekładamy na talerz, a do powstałego sosu dodajemy sos sojowy, mieszamy. Całość zaciągamy: 1/3 szklanki wody mieszamy z 1 łyżką mąki, wlewamy na patelnie, mieszamy dokładnie, aby nie powstały grudki, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje
![]()
Następnie do sosu dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku
![]()
Roladki ponownie dodajemy na patelnie, obtaczamy w sosie i podgrzewamy przez kilka minut
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ