Chłopska patelnia z młodą kapustą
Szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Pyszny letni obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 mała młoda kapusta (lub pół większej)
2-3 ulubione kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 10 dkg pieczarek
1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
3/4 szklanki bulionu
1 łyżka musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżka masła
1 łyżka mąki
1-2 łyżki siekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier
olej do smażenia
Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki (użyłam kiełbasę, która została mi z wczorajszego grilla). Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą. Na koniec dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy
Do zrumienionej kiełbasy dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę
Następnie dodajemy grubo poszatkowaną kapustę
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę
Cały czas mieszając podsmażamy wszystko przez około 2-3 minuty, a następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszamy
Następnie dodajemy musztardę oraz koncentrat, mieszamy
Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę razem zasmażamy
Gotową zasmażkę dodajemy do powstałego na patelni sosu, mieszamy i zagotowujemy
Dodajemy posiekany koperek
Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami i odrobiną cukru
Podajemy ze świeżym pieczywem
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ