Chłopska patelnia z młodą kapustą

Chłopska patelnia z młodą kapustą

Szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Pyszny letni obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

1 mała młoda kapusta (lub pół większej)

2-3 ulubione kiełbasy

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 10 dkg pieczarek

1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)

3/4 szklanki bulionu

1 łyżka musztardy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 pełna łyżka masła

1 łyżka mąki

1-2 łyżki siekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier

olej do smażenia

 

 

Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki (użyłam kiełbasę, która została mi z wczorajszego grilla). Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy kiełbasę z cebulą. Na koniec dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy

Do zrumienionej kiełbasy dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, mieszamy i smażymy przez około 1 minutę

Następnie dodajemy grubo poszatkowaną kapustę

Dodajemy pokrojoną w paski paprykę

Cały czas mieszając podsmażamy wszystko przez około 2-3 minuty, a następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy całość pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszamy

Następnie dodajemy musztardę oraz koncentrat, mieszamy

Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę razem zasmażamy

Gotową zasmażkę dodajemy do powstałego na patelni sosu, mieszamy i zagotowujemy

Dodajemy posiekany koperek

Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami i odrobiną cukru

Podajemy ze świeżym pieczywem

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE

Przewijanie do góry