Ciasto greckie z owocami
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, wystarczy wymieszaฤ wszystkie skลadniki, wyลoลผyฤ owoce oraz kruszonkฤ i juลผ moลผna piec. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, wilgotne i naprawdฤ pyszne. Idealne do popoลudniowej kawki.

Uwaga! Wszystkie skลadniki na ciasto muszฤ mieฤ temperaturฤ pokojowฤ . Jeลผeli jakieล skลadniki mamy w lodรณwce, naleลผy wyjฤ ฤ je minimum 1 godzinฤ przed pieczeniem. W trakcie pieczenia przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, bo moลผe powstaฤ zakalec. Po dodaniu mฤ ki, ciasta juลผ nie miksujemy, tylko mieszamy krรณtko ลyลผkฤ lub szpatuลkฤ , do poลฤ czenia skลadnikรณw.ย
Skลadniki:
- Ciasto:
350g jogurtu greckiego (ok 1,5 szklanki)
350g cukru (ok 1,5 szklanki)
4 jajka
420g mฤ ki pszennej (ok3 szklanki)
2 ลyลผeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju
- Kruszonka:
50g zimnego masลa
5 ลyลผek cukru
80g mฤ ki pszennej
- Dodatkowo:
owoce: u mnie truskawki i borรณwki

Jajka wbijamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na puszystฤ masฤ

Dodajemy jogurt oraz olej i miksujemy na najniลผszych obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy

Do ciasta przesiewamy mฤ kฤ z proszkiem do pieczenia

Caลoลฤ mieszamy ลyลผkฤ lub szpatuลkฤ (nie miksujemy)

Ciasto przelewamy na wyลoลผonฤ papierem do pieczenia blaszkฤ (moja foremka ma wymiary 26 x 36 cm)

Na cieลcie ukลadamy owoce

Przygotowujemy kruszonkฤ: wszystkie skลadniki na kruszonkฤ umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aลผ powstanฤ grudki

Ciasto z owocami posypujemy rรณwnomiernie kruszonkฤ

Wkลadamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez okoลo 30 minut – do suchego patyczka

Kroimy po przestudzeniu

*** SMACZNEGO ***


4 komentarze “Ciasto greckie z owocami”
Piรฉkne ciasto!Nabralam ochoty i chyba sie nie opre!
Ale ze nie przepadam za olejem w cieลcie,mam pytanie:czy moge zamiast niego uzyc taka sama iloลc rozpuszczonego masla?pozdrawiam milutko.
Tak, moลผna zamiennie uลผyฤ rozpuszczone masลo
Wszystkie Pani przepisy sa perfekcyjnie dopracowane,pieknie ozdobione, apetycznie wygladaja i pewnie tez dobrze smakuja.Az slinka cieknie jak sie patrzy na te cudenka kulinarne.Pozdrawiam serdecznie i zycze jeszcze wiekszej tworczej weny kulinarnej.
Bardzo dziฤkuje za miลe sลowa, miลo mi to czytaฤ. Takie komentarze dodajฤ mi weny do dalszej pracy. Pozdrawiam serdecznie :))