Ciasto greckie z owocami
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć owoce oraz kruszonkę i już można piec. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, wilgotne i naprawdę pyszne. Idealne do popołudniowej kawki.
Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. W trakcie pieczenia przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, bo może powstać zakalec. Po dodaniu mąki, ciasta już nie miksujemy, tylko mieszamy krótko łyżką lub szpatułką, do połączenia składników.
Składniki:
- Ciasto:
350g jogurtu greckiego (ok 1,5 szklanki)
350g cukru (ok 1,5 szklanki)
4 jajka
420g mąki pszennej (ok3 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju
- Kruszonka:
50g zimnego masła
5 łyżek cukru
80g mąki pszennej
- Dodatkowo:
owoce: u mnie truskawki i borówki
*** Jajka wbijamy do misy miksera i ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy jogurt oraz olej i miksujemy na najniższych obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy ***
*** Do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***
*** Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 26 x 36 cm) ***
*** Na cieście układamy owoce ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto z owocami posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***