Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5212

Zraziki dworskie z kurczaka

Zraziki dworskie z kurczaka

Kruche i delikatne roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w kremowym, aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką albo ogórkiem kiszonym. Ciekawy pomysł na obiadek dla całej rodziny.

 

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5214

 

Składniki:

2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze)

20 dkg boczku wędzonego

1 mała cebula

pół małej cukinii

6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego

1,5 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

 

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5212

 

 

Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5174

Gdy boczek się wytopi dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i podsmażamy

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5175

Po chwili dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5176

Gotowy farsz odkładamy do przestudzenia

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5177

Każdy filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 3 części (małe filety kroimy na 2 części)

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5178

Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5182

Przyprawiamy solą i pieprzem

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5179

Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5180

Układamy porcję farszu (pełną łyżkę)

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5181

Mięso z farszem zwijamy w roladki i obtaczamy w mące

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5183

Po obtoczeniu zraziki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierały nam się podczas smażenia

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5185

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki „łączeniem” do dołu

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5186

Smażymy na dużej mocy panika, z każdej strony na rumiano

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5190

Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i sos sojowy, zagotowujemy

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5193

Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 30 minut, w międzyczasie raz obracając roladki

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5196

Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. W 1/4 szklanki wody mieszamy łyżkę mąki ze śmietanką i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5198

Dodajemy ponownie zraziki, obtaczamy w sosie i dusimy razem przez około 5 minut

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5202

Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 5214

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Zraziki dworskie z kurczaka - IMG 3770

Zraziki dworskie z kurczaka - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry