Zraziki dworskie z kurczaka
Kruche i delikatne roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w kremowym, aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką albo ogórkiem kiszonym. Ciekawy pomysł na obiadek dla całej rodziny.
![]()
Składniki:
2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze)
20 dkg boczku wędzonego
1 mała cebula
pół małej cukinii
6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego
1,5 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
![]()
Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni
![]()
Gdy boczek się wytopi dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i podsmażamy
![]()
Po chwili dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie
![]()
Gotowy farsz odkładamy do przestudzenia
![]()
Każdy filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 3 części (małe filety kroimy na 2 części)
![]()
Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą
![]()
Przyprawiamy solą i pieprzem
![]()
Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego
![]()
Układamy porcję farszu (pełną łyżkę)
![]()
Mięso z farszem zwijamy w roladki i obtaczamy w mące
![]()
Po obtoczeniu zraziki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierały nam się podczas smażenia
![]()
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki „łączeniem” do dołu
![]()
Smażymy na dużej mocy panika, z każdej strony na rumiano
![]()
Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i sos sojowy, zagotowujemy
![]()
Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 30 minut, w międzyczasie raz obracając roladki
![]()
Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. W 1/4 szklanki wody mieszamy łyżkę mąki ze śmietanką i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje
![]()
Dodajemy ponownie zraziki, obtaczamy w sosie i dusimy razem przez około 5 minut
![]()
Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ