Zraziki dworskie z kurczaka


Zraziki dworskie z kurczaka

Kruche i delikatne roladki drobiowe wypełnione pysznym farszem i duszone w kremowym, aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką albo ogórkiem kiszonym. Ciekawy pomysł na obiadek dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze)

20 dkg boczku wędzonego

1 mała cebula

pół małej cukinii

6 łyżeczek kanapkowego serka śmietankowego

1,5 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i podsmażamy ***

*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie ***

*** Gotowy farsz odkładamy do przestudzenia ***

*** Każdy filet z kurczaka kroimy wzdłuż na 3 części (małe filety kroimy na 2 części) ***

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***

*** Przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego ***

*** Układamy porcję farszu (pełną łyżkę) ***

*** Mięso z farszem zwijamy w roladki i obtaczamy w mące ***

*** Po obtoczeniu zraziki ponownie formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierały nam się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki „łączeniem” do dołu ***

*** Smażymy na dużej mocy panika, z każdej strony na rumiano ***

*** Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i sos sojowy, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 30 minut, w międzyczasie raz obracając roladki ***

*** Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. W 1/4 szklanki wody mieszamy łyżkę mąki ze śmietanką i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje ***

*** Dodajemy ponownie zraziki, obtaczamy w sosie i dusimy razem przez około 5 minut ***

*** Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE