Kurczak w sosie serowo-koperkowym
Sycące i aromatyczne danie, idealne do podania z makaronem, ryżem lub pieczywem, które wchłonie każdy kęs pysznego sosu. Coś pysznego!
Składniki:
2 filety z kurczaka
10dkg boczku wędzonego
1,5 szklanki wody
2 łyżki sera pleśniowego
2 łyżki serka topionego
ok 25 ml słodkiej śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki
2 łyżki siekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy boczek zacznie się wytapiać dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka
Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor
Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy
Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy
Dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz serek topiony
Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy
Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek
Gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje
Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ