Kurczak w sosie serowo-koperkowym


Kurczak w sosie serowo-koperkowym

Sycące i aromatyczne danie, idealne do podania z makaronem, ryżem lub pieczywem, które wchłonie każdy kęs pysznego sosu. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

10dkg boczku wędzonego

1,5 szklanki wody

2 łyżki sera pleśniowego

2 łyżki serka topionego

ok 25 ml słodkiej śmietanki kremówki

1 łyżeczka mąki

2 łyżki siekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

 

*** Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy boczek zacznie się wytapiać dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka ***

*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy ***

*** Dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz serek topiony ***

*** Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy ***

*** Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE