Tort cyfra w posypce

Tort cyfra w posypce

Efektowny i prosty w wykonaniu torcik czekoladowy w ozdobnej posypce.

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa czekoladowa:

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

kilka łyżek słodkiej śmietanki

  • Dodatkowo:

ok 300g kolorowej posypki cukrowej

 

 

Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy masło i wlewamy sok. Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią

Zdejmujemy z ognia

Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt

Dokładnie mieszamy. Dodajemy masę czekoladową oraz cukier

Mieszamy. Wsypujemy mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia

Dokładnie mieszamy

Dno blaszek wykładamy papierem do pieczenia (moja tortownica o średnicy 18 cm i mała prostokątna blaszka). Ciasto przelewamy do foremek

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę

Z wystudzonego ciasta wycinamy kształt cyfry

Czekolady roztapiamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali

Roztopioną czekoladą smarujemy tort cyfrę

Dość szybko, zanim czekolada zastygnie obkładamy tort posypką cukrową

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE

Przewijanie do góry