Tort cyfra w posypce
Efektowny i prosty w wykonaniu torcik czekoladowy w ozdobnej posypce.
Składniki:
3 jaja
80ml gęstego jogurtu naturalnego
100ml soku pomarańczowego lub ananasowego
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
150g mąki
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Polewa czekoladowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
kilka łyżek słodkiej śmietanki
- Dodatkowo:
ok 300g kolorowej posypki cukrowej
Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy masło i wlewamy sok. Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią
Zdejmujemy z ognia
Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt
Dokładnie mieszamy. Dodajemy masę czekoladową oraz cukier
Mieszamy. Wsypujemy mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia
Dokładnie mieszamy
Dno blaszek wykładamy papierem do pieczenia (moja tortownica o średnicy 18 cm i mała prostokątna blaszka). Ciasto przelewamy do foremek
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę
Z wystudzonego ciasta wycinamy kształt cyfry
Czekolady roztapiamy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali
Roztopioną czekoladą smarujemy tort cyfrę
Dość szybko, zanim czekolada zastygnie obkładamy tort posypką cukrową
*** SMACZNEGO ***