Skrzydełka buffalo


Skrzydełka buffalo

Soczyste i przepyszne skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie. Wyborne danie, które cieszy się ogromną popularnością zarówno jako przekąska na imprezach, jak i pełnoprawny obiad. Pieczone skrzydełka świetnie smakują podane z frytkami, ryżem, sałatką, a także jako samodzielna przekąska z ulubionymi sosami.

 

 

Składniki:

ok 1 kg skrzydełek z kurczaka

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku

opcjonalnie 1 łyżka słodkiego sosu chilli

sól do natarcia mięsa

 

 

*** Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki – nie będą potrzebne ***

*** Skrzydełka nacieramy solą, przekładamy do miski i odkładamy na około 1 godzinę ***

*** W garnuszku lub na małej patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy gotujemy przez chwilę i zmniejszamy moc palnika do minimum. Dodajemy miód, mieszamy, aż się rozpuści ***

*** Dokładamy koncentrat, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i tak powstałą gęstą pastę odkładamy do przestudzenia ***

*** Następnie skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE