Skrzydełka buffalo
Soczyste i przepyszne skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie. Wyborne danie, które cieszy się ogromną popularnością zarówno jako przekąska na imprezach, jak i pełnoprawny obiad. Pieczone skrzydełka świetnie smakują podane z frytkami, ryżem, sałatką, a także jako samodzielna przekąska z ulubionymi sosami.
Składniki:
ok 1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
opcjonalnie 1 łyżka słodkiego sosu chilli
sól do natarcia mięsa
*** Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki – nie będą potrzebne ***
*** Skrzydełka nacieramy solą, przekładamy do miski i odkładamy na około 1 godzinę ***
*** W garnuszku lub na małej patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek, mieszamy gotujemy przez chwilę i zmniejszamy moc palnika do minimum. Dodajemy miód, mieszamy, aż się rozpuści ***
*** Dokładamy koncentrat, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i tak powstałą gęstą pastę odkładamy do przestudzenia ***
*** Następnie skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy na około 1 godzinę ***
*** Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ