Sałatka makaronowa z brokułem i fajnym sosem
W tej sałatce ważne jest, żeby nie rozgotować brokuła, aby pozostał jędrny i chrupki (gotujemy go dokładnie tyle ile jest podane w przepisie). Świetną robotę robi tutaj sos: świeży, aromatyczny i naprawdę pyszny. Sałatka jest bezmięsna i może stanowić świetny dodatek do grilla, przekąskę na przyjęcie lub danie kolacyjne. Polecam!
Składniki:
ok 200g makaronu świderki
1 brokuł
1 szklanka kukurydzy konserwowej
1 pęczek rzodkiewek
10 dkg żółtego sera
1-2 ogórki gruntowe
- Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy ***
*** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut, aż będzie miękki ale nie rozpadający się. Odcedzamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną rzodkiewkę ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy razem z serem do miski. Na koniec dodajemy ostudzonego brokuła ***
*** W osobnej misce umieszczamy składniki na sos: majonez, jogurt, musztardę i miód. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz po trochu soli i pieprzu ***
*** Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do miski z sałatką ***
*** Delikatnie mieszamy i przyprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! Przepisy tutaj (KLIK)
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ