Kurczak w sosie szpinakowo-serowym
To danie, które zadowoli miłośników kremowych, sycących smaków. Idealna propozycja na obiad lub kolacje, która łączy w sobie delikatność kurczaka z wyrazistym, aksamitnym sosem.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
10 dkg boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
100g serka topionego
50g sera pleśniowego
50ml śmietanki kremówki
100g świeżego szpinaku
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie
olej do smażenia
opcjonalnie: 1-2 łyżki startego żółtego sera
*** Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy boczek się wytopi dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka ***
*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***
*** Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy ***
*** Dodajemy serek topiony oraz pokruszony ser pleśniowy ***
*** Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy ***
*** Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***
*** Dodajemy świeży szpinak ***
*** Mieszamy i gotujemy całość aż sos zgęstnieje, a szpinak zacznie więdnąć. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i ziołami***
*** Na koniec danie można posypać startym żółtym serem. Podajemy z ryżem lub makaronem ***
*** SMACZNEGO ***