Kurczak w sosie szpinakowo-serowym


Kurczak w sosie szpinakowo-serowym

To danie, które zadowoli miłośników kremowych, sycących smaków. Idealna propozycja na obiad lub kolacje, która łączy w sobie delikatność kurczaka z wyrazistym, aksamitnym sosem.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu

100g serka topionego

50g sera pleśniowego

50ml śmietanki kremówki

100g świeżego szpinaku

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie

olej do smażenia

opcjonalnie: 1-2 łyżki startego żółtego sera

 

 

*** Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.  Gdy boczek się wytopi dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę filet z kurczaka ***

*** Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Następnie całość zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Oprószamy delikatnie przyprawami, mieszamy ***

*** Dodajemy serek topiony oraz pokruszony ser pleśniowy ***

*** Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, oraz około 1/4 szklanki wody, wsypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do potrawy ***

*** Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Dodajemy świeży szpinak ***

*** Mieszamy i gotujemy całość aż sos zgęstnieje, a szpinak zacznie więdnąć. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i ziołami***

*** Na koniec danie można posypać startym żółtym serem. Podajemy z ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE