Zupa bulgur z młodą kapustą i mięsem mielonym


Zupa bulgur z młodą kapustą i mięsem mielonym

Ta zupa to kompletny posiłek w jednym garnku. Jest to danie sycące i pełne smaku, idealne dla tych którzy szukają smacznego, szybkiego i pożywnego obiadu, którym naje się cała rodzina. Polecam wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

500g mielonej wieprzowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

pół główki młodej kapusty

100g kaszy bulgur

ok 1,5 litra bulionu

300ml passaty pomidorowej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, bazylia, cukier

2 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, liść laurowy

olej do smażenia

1 czubata łyżka masła

1 łyżka mąki

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy i dodajemy mięso mielone ***

*** Gdy mięso straci surowy dodajemy starte na tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler ***

*** Mieszamy, smażymy przez chwilę i dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy, podsmażamy i zalewamy całość bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy do zupy kaszę bulgur ***

*** Gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy passatę pomidorową ***

*** Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę razem zasmażamy. Dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i całość przekładamy do garnka z zupą ***

*** Zupę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową i odrobiną cukru ***

*** Podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE