Zupa bulgur z młodą kapustą i mięsem mielonym
Ta zupa to kompletny posiłek w jednym garnku. Jest to danie sycące i pełne smaku, idealne dla tych którzy szukają smacznego, szybkiego i pożywnego obiadu, którym naje się cała rodzina. Polecam wypróbować ten przepis!
Składniki:
500g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
pół główki młodej kapusty
100g kaszy bulgur
ok 1,5 litra bulionu
300ml passaty pomidorowej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, bazylia, cukier
2 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, liść laurowy
olej do smażenia
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy i dodajemy mięso mielone ***
*** Gdy mięso straci surowy dodajemy starte na tarce warzywa: marchew, pietruszkę i seler ***
*** Mieszamy, smażymy przez chwilę i dodajemy grubo poszatkowaną kapustę ***
*** Mieszamy, podsmażamy i zalewamy całość bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liść laurowy, zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy do zupy kaszę bulgur ***
*** Gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy passatę pomidorową ***
*** Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przez chwilę razem zasmażamy. Dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i całość przekładamy do garnka z zupą ***
*** Zupę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową i odrobiną cukru ***
*** Podajemy ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ