Filety w kremowym sosie z warzywami


Filety w kremowym sosie z warzywami

Kolorowe, aromatyczne i sycące danie, które łączy delikatne mięso, miękkie warzywa i bogaty kremowy sos, tworząc przyjemne doznania smakowe i wizualne. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub duszonymi ziemniakami. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli

ok pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 cebula

1 marchew

1 młoda cukinia

1/3 szklanki białego wina

3/4 szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka siekanego koperku

1 łyżeczka mąki

olej do smażenia

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w poprzek na średniej wielkości plastry ***

*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ***

*** Filety smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną na kawałki cebulę. Po chwili dodajemy startą na tarce marchewkę ***

*** Dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię ***

*** Mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę ***

*** Następnie zalewamy wszystko winem, zagotowujemy i odparowujemy. Wlewamy bulionem, zagotowujemy ***

*** Dusimy przez 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego bulionu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do warzyw ***

*** Danie dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone wcześniej mięso i dusimy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE