Filety w kremowym sosie z warzywami
Kolorowe, aromatyczne i sycące danie, które łączy delikatne mięso, miękkie warzywa i bogaty kremowy sos, tworząc przyjemne doznania smakowe i wizualne. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub duszonymi ziemniakami. Coś pysznego!
Składniki:
2 filety z kurczaka
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
ok pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
1 cebula
1 marchew
1 młoda cukinia
1/3 szklanki białego wina
3/4 szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżeczka mąki
olej do smażenia
*** Filety z kurczaka kroimy w poprzek na średniej wielkości plastry ***
*** Mięso oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ***
*** Filety smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną na kawałki cebulę. Po chwili dodajemy startą na tarce marchewkę ***
*** Dokładamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię ***
*** Mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę ***
*** Następnie zalewamy wszystko winem, zagotowujemy i odparowujemy. Wlewamy bulionem, zagotowujemy ***
*** Dusimy przez 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego bulionu z patelni, mieszamy i całość wlewamy do warzyw ***
*** Danie dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone wcześniej mięso i dusimy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ