Racuszki greckie – proste i przepyszne!
Puszyste, mięciutkie placuszki, które swoją delikatną konsystencją przypominają chmurki. Ich bazą jest jogurt grecki, który nadaje im wilgotności i lekkości. Są idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
300g jogurtu greckiego (jogurt naturalny, gęsty)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***
*** Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną ***
*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***
*** Po usmażeniu układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ