Racuszki greckie – proste i przepyszne!


Racuszki greckie – proste i przepyszne!

Puszyste, mięciutkie placuszki, które swoją delikatną konsystencją przypominają chmurki. Ich bazą jest jogurt grecki, który nadaje im wilgotności i lekkości. Są idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

 

 

Składniki:

300g jogurtu greckiego (jogurt naturalny, gęsty)

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną ***

*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE