Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i klopsikami


Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i klopsikami

Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które łączy w sobie smak duszonej młodej kapusty, mięsnych klopsików i chrupiącego boczku. Potrawa najlepiej smakuje na gorąco, można ją podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków albo pieczywa.

 

 

Składniki:

1 nieduża główka młodej kapusty

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

kilka pieczarek

1 marchew

pół szklanki bulionu

2-3 łyżki siekanego koperku

olej do smażenia

  • Klopsiki:

500g mielonej wieprzowiny

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

  • Zasmażka:

2 łyżki masła

1 pełna łyżka mąki pszennej

pół szklanki bulionu

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojony na kawałki boczek z cebulką ***

*** Gdy boczek się wytopi dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Po chwili dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smaży przez około minutę ***

*** Następnie na patelnie dokładamy grubo pokrojoną młodą kapustę ***

*** Mieszamy, zalewamy bulionem, dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki ***

*** Całość posypujemy siekanym koperkiem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut ***

*** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Wlewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Zasmażkę dodajemy do dania na patelni, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę ***

*** W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i klopsikami