Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7588

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym

Delikatne i soczyste, różowe płaty łososia otulone kremowym, aromatycznym sosem. Całość tworzy danie zarówno sycące, jak i wykwintne. Możemy je podać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem. Taki obiad z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7588

Składniki:

ok 500g łososia

ok 100g szpinaku (może być mrożony)

2-3 ząbki czosnku

200ml śmietanki 30/36%

sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

*** Łososia przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7457

*** Następnie kawałki łososia obtaczamy kolejno w mące ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - 12BC04F2 926D 455D AA72 B0F9CD3E96B0

*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7459

*** Podsmażoną rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy szpinak (świeży lub rozmrożony), po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze minutę ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7456

*** Następie całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7458

*** Dodajemy podsmażonego wcześniej łososia i całość dusimy na niedużej mocy palnika, przez kilka minut, aż sos zgęstnieje ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7463

*** Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem ***

Łosoś w sosie śmietankowo-szpinakowym - IMG 7588

*** SMACZNEGO ***

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry