Babka z nadzieniem makowym


Babka z nadzieniem makowym

Puszysta babka z wilgotnym i pysznym nadzieniem z masy makowej. Idealna zarówno na święta, jak i inne okazje. Polecam!

 

* Przepis jest na dużą foremkę do babki, ale z podanych składników można też zrobić dwa ciasta w dwóch mniejszych foremkach. Ja posiadam tylko jedną małą foremkę o średnicy 22 cm, więc zrobiłam ciasto w foremce do babki i tortownicy, piekłam oba ciasta jednocześnie.

 

 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

30g drożdży

400g mąki pszennej

100g mąki krupczatki

250ml ciepłego mleka

100g masła

1 jajko

3 żółtka jaj

0,5 szklanki cukru

szczypta soli

  • Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej 850g

3 białka jaj

  • Dodatkowo:

cukier puder do oprószania ciasta

 

 

*** Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do naczynia przelewamy ok 100ml ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól, żółtka, jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy wszystko najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite wlewamy pomału rozpuszczone masło nie przerywając zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Do piany z białek dodajemy masę makową, mieszamy do połączenia ***

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem – masłem, smalcem lub margaryną ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i lekko wyrabiamy ***

*** Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt ***

*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***

*** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon ***

*** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut ***

*** Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C  (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez 45 minut ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie podważamy nożem i wyjmujemy z foremki ***

*** Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE