Babka z nadzieniem makowym
Puszysta babka z wilgotnym i pysznym nadzieniem z masy makowej. Idealna zarówno na święta, jak i inne okazje. Polecam!
* Przepis jest na dużą foremkę do babki, ale z podanych składników można też zrobić dwa ciasta w dwóch mniejszych foremkach. Ja posiadam tylko jedną małą foremkę o średnicy 22 cm, więc zrobiłam ciasto w foremce do babki i tortownicy, piekłam oba ciasta jednocześnie.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
30g drożdży
400g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
250ml ciepłego mleka
100g masła
1 jajko
3 żółtka jaj
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
- Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej 850g
3 białka jaj
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószania ciasta
*** Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do naczynia przelewamy ok 100ml ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do miski wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól, żółtka, jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy wszystko najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite wlewamy pomału rozpuszczone masło nie przerywając zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Do piany z białek dodajemy masę makową, mieszamy do połączenia ***
*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem – masłem, smalcem lub margaryną ***
*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i lekko wyrabiamy ***
*** Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt ***
*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***
*** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon ***
*** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20 minut ***
*** Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez 45 minut ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto delikatnie podważamy nożem i wyjmujemy z foremki ***
*** Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ