Polędwiczki w sosie balsamicznym
Eleganckie i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność i kruchość z wieprzowej polędwiczki z bogatym słodko-kwaśnym smakiem sosu balsamicznego. Idealna propozycja na wyjątkowy obiad lub specjalną okazję.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka pieczarek
1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej)
150ml bulionu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
sól, pieprz
*** Polędwiczki kroimy niezbyt grube w plastry ***
*** Mięso rozpłaszczamy delikatnie dłonią. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Zrumienione mięso przesuwamy na boki, a na środek dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. W razie potrzeby dodajemy więcej masła ***
*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy pokrojone w paseczki papryki i przeciśnięty czosnek ***
*** Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ***
*** Całość polewamy octem balsamicznym, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy miód oraz sos sojowy i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką: do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***
*** Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na końcu posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ