Polędwiczki w sosie balsamicznym


Polędwiczki w sosie balsamicznym

Eleganckie i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność i kruchość z wieprzowej polędwiczki z bogatym słodko-kwaśnym smakiem sosu balsamicznego. Idealna propozycja na wyjątkowy obiad lub specjalną okazję.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka pieczarek

1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół żółtej)

150ml bulionu

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

 

*** Polędwiczki kroimy niezbyt grube w plastry ***

*** Mięso rozpłaszczamy delikatnie dłonią. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Zrumienione mięso przesuwamy na boki, a na środek dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. W razie potrzeby dodajemy więcej masła ***

*** Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy pokrojone w paseczki papryki i przeciśnięty czosnek ***

*** Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ***

*** Całość polewamy octem balsamicznym, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy miód oraz sos sojowy i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką: do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy całość na patelnie, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na końcu posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE