Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny
Eleganckie i bardzo smaczne danie, idealne na rodzinny obiad lub specjalną okazję. Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami albo kluskami lub z kaszą, w towarzystwie soczystej surówki lub kiszonego ogórka. Wcale nie trudne w wykonaniu. Obiad palce lizać!
Składniki:
ok 1kg mielonej wołowiny
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
1,5 szklanki bulionu
mąka pszenna do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej lub smalec do smażenia
1 łyżka siekanej zieleniny
- Farsz:
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
1 ogórek kiszony
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy ***
*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość do miseczki, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8-10 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu. Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka ***
*** Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące ***
*** Roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***
*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***
*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużej mocy palnika przez kilka minut, aż większość wina wyparuje. Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego, zmniejszamy moc moc palnika do małej. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie zraziki na drugą stronę ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, zmieszane z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***