Ziemniaki pieczone z boczkiem i warzywami


Ziemniaki pieczone z boczkiem i warzywami

Faszerowane ziemniaczki zapiekane z chrupiącym boczkiem i kolorowymi warzywami to danie, które kusi pysznym smakiem, bogatym aromatem i świetnym wyglądem. Idealne na obiad, kolację lub jako sycąca przekąska.

 

 

Składniki:

6-7 większych ziemniaków

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

10dkg pieczarek

pół cukinii

1 czerwona papryka

pół pęczka natki pietruszki

100g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

*** Ziemniaki porządnie szorujemy. Przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu ***

*** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia ***

*** Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy ***

*** Następnie na patelnie dokładamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, mieszamy i smażymy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy intensywnie do smaku solą, pieprzem i paprykami ***

*** Tak powstałym farszem wypełniamy ziemniaczki i obsypujemy obficie tartym serem ***

*** Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE