Ziemniaki pieczone z boczkiem i warzywami
Faszerowane ziemniaczki zapiekane z chrupiącym boczkiem i kolorowymi warzywami to danie, które kusi pysznym smakiem, bogatym aromatem i świetnym wyglądem. Idealne na obiad, kolację lub jako sycąca przekąska.
Składniki:
6-7 większych ziemniaków
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
10dkg pieczarek
pół cukinii
1 czerwona papryka
pół pęczka natki pietruszki
100g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
*** Ziemniaki porządnie szorujemy. Przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu ***
*** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia ***
*** Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy ***
*** Następnie na patelnie dokładamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, mieszamy i smażymy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy intensywnie do smaku solą, pieprzem i paprykami ***
*** Tak powstałym farszem wypełniamy ziemniaczki i obsypujemy obficie tartym serem ***
*** Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)